Starta blogg gratis

Bäst Bloggportaler

Bloggportal Betyg Gratis Tjäna pengar Egen domän
1. C.nu https://din-blogg.c.nu
4,5 av 5
Ja Ja Ja (med premium) Besök c.nu
2. Blogspot.com https://din-blogg.blogspot.com
4 av 5
Ja Ja Ja (med betalversion) Besök blogspot
3. WordPress.com https://din-blogg.wordpress.com
3,5 av 5
Ja Ja Ja (med premium) Besök wordpress.com
4. Blogg.se https://din-blogg.blogg.se
3,5 av 5
Ja Ja Ja (med premium) Besök blogg.se

I tabellen ovan hittar du bloggportaler sorterade efter betyg samt vilken funktionalitet de har. Betyget är baserat på hur enkelt bloggportalen är att använda, hur snygg design bloggarna har, hur bra funktioner tjänsten har samt hur snabb den är.

Hur gör man för att starta en egen blogg?

Om du vill börja blogga kan du antingen betala för en domän med webbhotell och köra WordPress eller blogga via ett gratiskonto på en bloggtjänst. För de allra flesta är gratisalternativet bra nog, då kan man få en egen blogg utan att behöva betala flera tusen om året.

Blogga gratis – oftast bäst för dig som inte är proffs

Att börja blogga via en bloggportal är jätteenkelt, du behöver bara välja ett bloggnamn, registrera dig och sedan börja skriva. De flesta bloggportaler erbjuder gratiskonton där man själv sedan kan välja om man vill betala för att få tillgång till extratjänster.

Att börja med ett gratiskonto är oftast en bra idé om du är ny och vill testa. På så sätt behöver du inte binda upp dig till något utan du kan testa dig fram utan att det kostar dig något. En gratisblogg täcker oftast de flesta behov och gratisvarianterna är nästan lika bra som de som kostar pengar. Nackdelen är att du ofta är mer begränsad i bloggens utformning som till exempel begränsad möjlighet av val av tema, inte kunna stänga av annonser osv. Den bloggtjänst som är gratis och är minst begränsad är i dagsläget c.nu som därmed också har högst betyg i vår jämförelse.

Blogga med egen domän – inte gratis men med andra fördelar

Att betala för att blogga har dock andra fördelar, en stor är att du har möjlighet att själv styra över allting och få det precis som du vill ha. Nackdelen är som sagt, att det kostar pengar och oftast kräver hyggliga tekniska kunskaper. Här nedan kan du läsa mer om hur du göra för att börja blogga via en gratistjänst eller med egen domän.

Om du vill blogga med egen domän måste du första registrera ett domännamn. Detta kan du göra via en så kallad registrar (återförsäljare) som hanterar domännamn. Därefter kan du teckna ett webbhotellskonto och installera programvara som kan köra en blogg. Du kan också välja att koppla domänen till en mer renodlad bloggtjänst.

Fördelen med att blogga under egen domän är att du inte är begränsad av en adress knuten till en plattform, utan alltid har möjligheten att flytta bloggen om du vill byta plattform eller teknik. Nackdelen är att det kostar pengar att ha ett domännamn och att du behöver betala för antingen ett webbhotell eller ett pluspaket hos en bloggtjänst. Dessa kostar mellan några hundra till några tusen per år.

Med en egen domän har du också större möjligheter att styra över ditt eget varumärke. Ett domännamn är oftast mycket lättare att komma ihåg istället för en adress som delvis består av bloggportalen.

Att blogga under egen domän är oftast det bästa alternativet om du tänker lägga väldigt mycket tid och vill vara seriös i ditt bloggande. I synnerhet om du ska ha en blogg för att marknadsföra dig själv i ditt yrkesliv.

Blogga med WordPress

Det mest populära bloggverktyget i dag är WordPress som är ett allt-i-allo-verktyg för att skapa och administrera en blogg. WordPress är ett kraftfullt verktyg som tar tid att lära sig, men när man väl kan det så är det, det mest valda bloggverktyget.

WordPress var ursprungligen helt framtaget för bloggande men har i dag växt till att vara ett mer omfattande verktyg för att styra hela webbplatser. I denna förvandling är det många som tycker att det har blivit för krångligt och att fokus gått från skrivande till design.

Om du vill börja blogga med WordPress är det viktigt att veta att det finns gratis att tanka hem på wordpress.org, eller så kan man betala för att använda det i molnet på wordpress.com. Vi har tagit fram en guide för hur du bloggar med WordPress (programvaran, inte molntjänsten) som riktar sig till de som vill börja blogga och har tekniska kunskaper.

Varför ska man börja blogga 2021?

Är det verkligen läge att starta en blogg år 2021? Ja det är det! Bloggar är ett bra sätt att skapa en egen kanal för att nå ut till nya och trogna besökare med bredare och djupare innehåll än vad som presenteras i andra sociala medier som till exempel Instagram eller Tiktok.

Den gamla tidens bloggar där man bloggade om sin vardag har till stor del försvunnit till andra plattformar. Bloggar har istället blivit stort i nya former, där bloggen som format kan visa upp ett mycket rikare innehåll än andra sociala medier. En blogg har mycket mindre begränsningar än andra plattformar och du kan i princip nästan styra ditt innehåll helt som du vill.

Här nedan hittar du 5 skäl till att du ska ha en blogg.

1.     Nå en större publik

Med en blogg kan du nå miljontals människor på nätet. En blogg gör att du kan nå människor som är intresserade av vad du har att säga. Om du har texter som andra upplever som intressanta och läsvärda kan du få andra människor att börja följa dig.

2.     Visa upp din expertis

Att ha en blogg där du skriver om ämnen som är viktiga för din målgrupp gör att du upplevs vara en expert och auktoritet inom ditt område. Detta förstärker din trovärdighet och påverkar hur du uppfattas av andra. Du kan också skapa en blogg för att andra ska kunna följa dig på din resa för att bli bäst på ett område.

3.     Bloggande kan leda till nya kontakter

Det är inte ovanligt att bloggare som är kända inom sina områden blir kontaktade för att berätta om sitt ämne för journalister eller andra som brinner för samma område.

4.     Samla dina tankar

När du skriver blogginlägg behöver du strukturera och sätta ord på dina tankar, det gör att det blir lättare att dyka djupare i ämnen samt styrka dina argument. Detta gör att dina idéer både blir bättre och finns samlade.

5.     Berätta din historia

En blogg kan vara en kommunikationskanal där du själv helt kan styra innehållet och välja vad du vill skriva om. Om du är en person som blir publicerad i media gör en blogg att du själv kan berätta saker och ting från din synvinkel utan att någon annan väljer hur denna berättelse ska presenteras.

Vad kan man blogga om – olika typer av bloggar

En blogg kan egentligen handla om precis vad som helst, och det finns inga regler för vad man får, och inte får blogga om. Men om du vill ha en blogg med många läsare finns det några grundläggande saker att tänka på.

Vad kan jag som är intressant för andra?

Det första du bör tänka på är att fundera på vad du kan berätta om som är intressant för andra. Om du har ett stort matintresse kan du skapa en matblogg där du delar med dig av dina bästa tips för hur man gör den bästa pastan. Brinner du för mode? Varför inte börja blogga om modetrender och vanliga stilistiska misstag som svenskar gör. Det finns närmast oändligt många områden att blogga inom – det viktigaste är att du skapar något som är intressant för andra.

För att hitta ämnen som är intressanta för andra kan du använda dig av verktyg på nätet för att hitta hur många som söker på olika ämnen. Ett sådant verktyg är Google Keyword planner som visar hur många som söker på olika sökord varje månad.

Ämnesbloggar

Det finns en uppsjö av olika typer av bloggar på nätet. Här nedan finns exempel på några vanliga typer av bloggar.

Ekonomibloggar

En ekonomiblogg handlar vanligtvis om privatekonomi och sparande, men kan också handla om samhällsfrågor och politik. Många startar en ekonomiblogg för att sporra sig själva till att få en bättre ekonomi, och får på vägen nya bekantskaper som är intresserade av samma sak.

Matbloggar

Matbloggar på nätet brukar dela med sig av sina bästa recept och fungerar oftast som en matdagbok för bloggaren. Matbloggare följer ofta andra som är intresserade av mat och kan både få och ge tips om nya matupplevelser, oftast är det ett bra sätt att vidga sina vyer och få nya upplevelser.  

Teknikbloggar

Ytterligare ett intresseområde att blogga om är teknik. De teknikbloggar som finns på nätet brukar dela med sig av kunskaper kring ny teknik och samla likasinnade för att lära sig nya saker. Om du är intresserad av teknik kan en blogg hjälpa dig att få nys om nya produkter och innovationer, samt ge dig möjlighet att knyta kontakter inom samma områden som du själv är intresserad av.

Tjäna pengar på din blogg

Många drömmer om att leva på sitt bloggande – och även om det bara är ett fåtal bloggare som kan försörja sig helt via bloggen finns det många som har det antingen som en fin sidoinkomst eller som ett sätt att marknadsföra sig själva för att gynna sig själva i sin yrkesroll.

De flesta som drömmer om att tjäna pengar på sitt bloggande tänker i första hand på att göra reklam på bloggen och få betalt för det, men det finns flera olika sätt att slå mynt av sitt bloggande. Du kan bland annat tjäna pengar på annonser och samarbeten, bygga ett personligt varumärke, använda bloggen för att knyta affärskontakter.

Bloggen som direkt inkomstkälla

Det mest påtagliga och direkta sättet som bloggare tjänar pengar på sitt bloggande är att de får betalt via olika typer av reklam.

Annonser

Genom att visa annonser på din blogg får du betalt för visningar och/eller klick. Annonsintäkter ger en grundläggande inkomst utan att du behöver lägga särskilt mycket tid själv på att få samarbeten, om du bloggar vi en bloggtjänst finns det oftast inbyggt. Annars räcker det oftast med att du registrerar dig för ett annonsnätverk som t.ex. Google Adsense.

Samarbeten

Om du har en blogg som når en attraktiv målgrupp för annonsörer kan du göra samarbeten med företag för att tjäna pengar på bloggandet.

Bloggen som indirekt inkomstkälla

Det finns också andra mer diffusa sätt att slå mynt på bloggandet. Många företag på nätet har upptäckt att de kan få kontakt med nya kunder genom att ha en egen blogg. Besökare som hittar till företaget via deras blogg blir oftast samtidigt presenterade med företagets erbjudanden. Som enskild person kan man också använda sig av en liknande strategi.

En blogg kan generera indirekta intäkter genom att den bygger ett varumärke som är kopplat till dig som enskild person, som i sin tur leder till nya affärer. Detta gäller i synnerhet bloggar som är skapade i syfte att vara expert på ett område.

Blogga anonymt

Det är inte alla bloggtjänster som tillåter att man bloggar anonymt, bäst är att läsa igenom användarvillkoren så att du inte riskerar att få din blogg avstängd. En anonym blogg gör dock inte att du kan publicera vad som helst, även om bloggens ägare är dold så måste du ändå följa svenska lagar.

Det enklaste sättet att blogga anonymt är att registrera ett tillfälligt epostkonto genom att koppla upp sig via en anonym internetuppkopling som t.ex. en vpn-tjänst eller med Tor. Därefter använder du den anonyma internetuppkopplingen för att skapa ett bloggkonto. Glöm inte heller bort att du måste använda den anonyma internetuppkopplingen varje gång du loggar in på kontot, annars finns det en risk att det går att koppla en enskild person till kontot.