Bloggandets oskrivna regler

När det kommer till bloggande finns det ett antal oskrivna regler som man måste kunna om man vill bli framgångsrik.

Själva skrivandet är en liten del av att blogga

De flesta associerar nog bloggande med att någon sitter hemma på sin kammare, knåpar ihop en text och sen flockas läsare – med tillhörande samarbeten och annonsintäkter. Om det bara vore så enkelt! Mycket av bloggandet handlar om att upptäcka vad som intresserar läsare och hur du skapar inlägg som får spridning. Att producera innehåll är därmed bara toppen på isberget.

Du behöver hitta din nisch – inom vilket område vill du blogga? Om du bara skriver om det som faller dig för dagen, blir det svårt att få läsare. Det är viktigt att du hittar ett område och en inriktning som du kan hålla dig till. För att din blogg ska bli framgångsrik gäller det också att det är ett område som fångar tillräckligt mycket besökare.

Att blogga är mer ett maraton än att springa 100 meter

Det är oerhört sällan som en blogg blir framgångsrik på en gång, istället gäller det att kontinuerligt mata på med innehåll, utöka sina följare och ranka på Google. Du måste inte uppdatera din blogg dagligen men om du inte ger dig tid att blogga ofta kommer det vara svårt att lyckas.

Den som syns mest vinner

När det kommer till bloggande räcker det inte med att producera intressant innehåll. För att bli framgångsrik gäller det att få ut din blogg till så många som möjligt. Ju fler som känner till din blogg desto större chans är det att den sprids vidare – både organiskt och via Google.

Ett tips är att blogga på engelska för att få fler läsare om du bloggar om ett specifikt område. Att begränsa sig till svenska gör att din blogg bara når en bråkdel av det antal besökare du kan nå om du istället skriver på engelska.

Utan trafik (besökare) finns du inte

En blogg utan trafik är detsamma som en restaurang utan gäster. Kocken vet att han är grym på att laga mat men det är inga som får ta del av den. Detsamma gäller bloggare – utan trafik producerar du bara innehåll för dig själv och det är därför viktigt att alltid börja med att planera för att innehåll ska driva trafik.

Som bloggare kommer många av dina besökare komma från Google

Det finns ingen enkel mall som leder till framgång

Tyvärr finns det inget grundrecept som gör att just din blogg kommer att bli framgångsrik – däremot finns det några knep som ökar dina chanser. Genom att producera innehåll som är intressant för läsare och som går att hitta via Google är chansen betydligt större att din blogg kommer att lyckas!

Bloggande blir lättare med tiden

Som tidigare sagt – att blogga kan jämföras med ett maraton och i just det här loppet så är alla uppförsbackar i starten. När du har kommit igång med bloggandet, fått en följarskara och börjat ranka på Google är det avsevärt mycket enklare än när du en gång började. Nu kommer trafiken nästan av sig själv och annonsintäkterna rullar in!