WordPress

WordPress är ett av världens mest kända bloggverktyg och har lanserat en egen bloggtjänst baserat på detta verktyg. I detta verktyg finns funktionaliteten från WordPress-verktyget samlat i en molntjänst som finns både som gratis- och betalversion. I gratisversionen ingår en subdomän till wordpress.com (ditt-namn.wordpress.com), hundratals bloggteman, grundläggande funktioner för att ändra design och 3 gb lagringsutrymme. I betalversionen har du möjlighet att ta bort reklamen från wordpress.com på din blogg, avancerad designanpassning och att lägga till extra lagringsutrymme. Priset för att uppgradera WordPress är från 360 kr per år om du är privatperson och upp till 3108 kr om du är företagskund.

FördelarNackdelar
– Stor aktör
– Många blogg-teman
– Möjlighet att köpa egen domän med betalvarianten
– Besöksstatistik
– Reklam från WordPress på bloggen
– Stundtals rörigt och krångligt användargränssnitt
– Att uppgradera kostar mellan 360 och 3108 kr per år

Om du vill använda dig av WordPress kan du själv ladda hem den fullständiga versionen av WordPress gratis och sedan lägga upp den på ett eget webbhotell. Flera webhotell t.ex. Loopa och One.com erbjuder snabba och enkla webbhotellslösningar där WordPress är förinstallerat, vilket innebär att du inte behöver ha några programmeringskunskaper.

WordPress med egen domän

Flera har hört av sig och undrat hur man gör för att lägga in WordPress på egen domän och det finns två bra alternativ för detta. Ett alternativ är att köra betalversionen på wordpress.com, då har du möjlighet att koppla din egna domän till bloggen. Betalversionen kostar mellan 360 och 3108 kr per år. Fördelen med detta är att det går väldigt snabbt. Nackdelen är att du blir låst till deras molntjänst och det blir svårt att göra specialanpassningar i framtiden.

Det andra alternativet är att beställa en domän med ett webbhotell och sedan installera WordPress. Webbhotellen Loopia och One.com har inbyggda snabbstart-alternativ för dig som vill komma igång med WordPress snabbt och enkelt vilket gör att du inte behöver ha några större tekniska förkunskaper.

Betyg 3,5 av 5